Dostal sa mi do ruky notebook HP 550. Je na nom instalovany Win XP profesional. A ma problemy pri vypalovani a citani z cd a dvd. Sposobuje to velke spomalenie celeho notebooku. Na chybu som prisiel jedna sa o mod citania mechaniky je v PIO mode (to znamena ze vsetko cita a posiela na mechaniku cez procesor). Aby som tuto chybu odstranil potrebujem mechaniku prepnut do DMA modu a aj ked ju nastavim na tento mod mechanika sa odmieta prepnut do dma stale ostava v PIO.
Skusal som tieto sposoby prepnutia:
Start->control panel-> system->hardware->device manager-> IDE Atapi-> Advance settings-> transfer mode -> dma if avaible;
vysledok: Po restarte sa Dma sice zobrazuje (dma if avaible) ale aktualny mod je PIO
Stiahol som vbs scribt na reset tychto zariadeni nastavil som DVD na DMA mod
vysledok: Po restarte pc sa dvd mechanika zobrazuje v PIO
Pouzil som regedit odstranil som v tychto miestach HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} informacie o zariadeni SlaveIdDataChecksum teda DVD mechaniku.
Vysledok: Po restarte sa opat mechanika nacita do PIO
Updatol som BIOS uz len z cisteho zufalstva a zjavil sa mi novy hardware bolo to nejake DMA. Ovladace som nainstaloval z original HP stranky nastavil som mechaniku do DMA (hore uvedenymi vsetkymi postupmi postupne) a vysledok bol opat PIO mod.
V BIOSe je DMA povolene
SATA NATIVE mod je Disable (kvoli instalaci xp notebook nema disketovku a xp nemam s priamou podporou SATA diskov)
Chybny alebo chybajuci ovladac som vylucil
Preinstalovanie Win bolo zbytocne nakolko som prisiel k tej istej chybe.
Ma niekto akykolvek iny napad?
Vopred dakujem za cokolvek.
Skusal som tieto sposoby prepnutia:
Start->control panel-> system->hardware->device manager-> IDE Atapi-> Advance settings-> transfer mode -> dma if avaible;
vysledok: Po restarte sa Dma sice zobrazuje (dma if avaible) ale aktualny mod je PIO
Stiahol som vbs scribt na reset tychto zariadeni nastavil som DVD na DMA mod
vysledok: Po restarte pc sa dvd mechanika zobrazuje v PIO
Pouzil som regedit odstranil som v tychto miestach HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} informacie o zariadeni SlaveIdDataChecksum teda DVD mechaniku.
Vysledok: Po restarte sa opat mechanika nacita do PIO
Updatol som BIOS uz len z cisteho zufalstva a zjavil sa mi novy hardware bolo to nejake DMA. Ovladace som nainstaloval z original HP stranky nastavil som mechaniku do DMA (hore uvedenymi vsetkymi postupmi postupne) a vysledok bol opat PIO mod.
V BIOSe je DMA povolene
SATA NATIVE mod je Disable (kvoli instalaci xp notebook nema disketovku a xp nemam s priamou podporou SATA diskov)
Chybny alebo chybajuci ovladac som vylucil
Preinstalovanie Win bolo zbytocne nakolko som prisiel k tej istej chybe.
Ma niekto akykolvek iny napad?
Vopred dakujem za cokolvek.