Fórum »  Programovanie a webdesign »  MyOwPa
Piatok 30.7.2010, 15:00:02

MyOwPa

Odpovedať na tému
  Odpovedať s citátom
  - Karma 1 +

Nováčik
Nováčik
Default avatar Neprihlásený
Založený: 05.12.2009

Som tu síce nový ale o programovanie sa zaujímam dlhšie. Písal som tento(podobný) príspevok aj ku konkurencií a tam mi to totálne zdrbali s tým, že je to nepodarok. Zaujíma ma, či je to naozaj také zlé. Takže:

Je to open source redakčný systém. Pomocou tohto systému si vytvoríte vlastnú osobnú stránku. Je to systém pre jedného používateľa.

Pre tých ktorí si o ňom pamätajú najhoršie:

Prerobil som systém od základov - nový design, nový spôsob fungovania, nový spôsob podania informácií o systéme. Systém teraz ponúka šablóny pre stránky, pre bočné panely, prepracovanejšie fungovanie štýlov a zopár vychytávok. Mal by fungovať, čo bolo pri predchádzajúcom systéme trocha problémom :Smile Čo sa týka grafiky, snáď je priateľnejšia.

Systém aj stránka sú zatiaľ trocha dosť prázdne. Ale snažím sa čo najskôr naplniť čo najkvalitnejším obsahom, šablónami, štýlmi, článkami atp.

Poprosím o čo najkvalitnejšie hodnotenie - teda nežiadam si výsmech, žiadam konštruktívnu kritiku, ktorá nebude písaná štýlom "HA HA, zasa si to posral, takto sa to nerobí, si lama", očakávam niečo ako "toto je zlé, je to zabudnutý postup", prípadne "máš to neefektívne napísane, a nepríjemný design kvôli ..."

Takže dúfam, že som so systémom trocha pokročil a možno to bude aj niečo schopné, čo sa uchytí.
http://www.myowpa.sk/
  Odpovedať s citátom
  - Karma 125 +

Webmaster
Webmaster
XShady avatar Neprihlásený
Založený: 11.01.2005

Prepac, ze nemam cas si to nainstalovat a vyskusat, pretestovat, ale napisem ti aspon par mojich postrehov:

Na prvom mieste som si vsimol, ze v mojej Opere (starsia, 9.64) vyzeraju niektore casti webstranky aj demo nejak 'rozbito' - napr. nevidim spodnu cast boxu s popisom CMSka na uvodnej webke. Tak som skusil webku otvorit v IE 7, to iste s chybajucimi castmi boxov, plus taby v boxe sa tiez nerenderuju spravne (jedine v Opere som ich videl korektne). Firefox 2 jediny zobrazil box cely tak, aby som mohol docitat text, no taby vyzeraju este dost horsie ako v IE7 a hranica medzi modrym a bielym 'skace'.
Po otvoreni v Chrome vyzera stranka prekvapujucu dobre, az na chybajuci spodok modreho boxu, kde mi doslo, ze ti to prekryva biely obdlznik na pozadi Etarget boxu (v Opere to prekryva len ta biela cast a linky su pod nim, tak ma to nenapadlo, v IE7 rovnako, len vo Firefoxe sa Etarget zobrazuje pod nim a spravne, a v Chrome sa Etarget box zobrazuje tak ze zakryva spodok boxu aby som nemohol docitat text, avsak linky su vnutri bieleho boxu ako maju byt, tak mi doslo, ze preco je to rozbite...) Mrkni sa teda na ten box aj na zvysok stranky, aby sa zobrazovala korektne aspon v najbeznejsich browseroch, odporucam to pretestovat minimalne pod IE, Firefoxom, Operou, Chrome (pripadne Safari, tam to vyzera identicky ako v Chrome, asi koli spolocnemu predchodcovi ich render. enginov).

Dalej by som vylepsil demo, ten header zasahuje do hlaviciek boxov a vyzera cudne, clovek nevie ci je to bug alebo zamer, a pridal by som do dema viac features, napr. funkcny navigacny box a tak, snazil by som sa tam pouzit co najviac ficur, ktore tvoje CMS poskytuje, pretoze demo casto rozhoduje o tom, ci si niekto tvoje CMS vobec stiahne.
Este ku webke, do sekcie download by som zahrnul aspon tu verziu co si releasol, mas sice velke tlacidlo na download najnovsej verzie, ale ked som na inej podstranke, intuitivne kliknem na download v navigacii, a nieje tam nic. Ani nic specialne zatim nemusi, ale aspon release najnovsej verzie by tam bodol.

Inac sa mi to aj celkom pozdava, len musis fixnut tu webstranku, pretoze ta by mala reprezentovat tvoje CMS, a urcite by prispelo vylepsenie toho dema. Nemam prave teraz cas to pretestovat, sorry, ale podla toho ako to vyzera, to vyzera ako celkom OK jednoduche male CMSko, podrobnejsie preskumanie kodu by chcelo viac casu, ale moze byt, aj ked ja osobne by som kod organizoval kusok prehladnejsie, pretoze to chce chvilku kym clovek zisti ako funguje, header a footer robi trosku ine veci, ako som ocakaval, ale nic proti, je to tvoj sposob, a nevyzera to zle, a za pouzivanie templatovacieho systemu mas u mna male plusko pretoze ak niekto v roku 2009 miesa html s php tak je minimalne 'divny'.
Inac maly tip, vrelo ti odporucam vyskusat templatovaci engine Smarty, pouziva sa prehladnejsie a este jednoduhsie ako ta classa co pouzivas, ma rozne uzitocne ficury, v principe sa pouziva dost obdobnym sposobom, stale sa na nom pracuje takze ho mozes v novych verziach CMSka updatovat (mensia sanca pripadnych nestabilit a bugov ako pouzivat stale tu istu), a vdaka pouzivaniu vlastnej cache je aj dost rychly.

V buducnosti by nezaskodilo pridat trosku viac abstrakcie, aby bol kod prehladnejsi, napr. zabalit vasto pouzivane SQL dotazy do php funkcii na sposob GetSomeContent() co vyzera prehladnejsie a jednoduhsie sa meni, ak by si si ale nasiel viac casu, objektova koncepcia by ti vsetko este hodne zjednodusila a sprehladnila, kym je teraz system este relativne maly, by sa ti taky zasah robil jednoduhsie. Priklad co ma prvy napadol: classna na pracu s komentami, $comm->create(), $comm->getCommentsData() by vratilo iba pole komentarov, $comm->getComments() by len zobralo vysledok z predch. a poslalo by ho tpl. enginu.... Neviem ci je priklad najlepsi, ale asi vies co mam na mysli, taketo 'zabalenie' jednotlivych casti funkcionality je dost dolezite, ak chces system dalej rozsirovat a pridavat nove funkcie, podstatne to zjednodusi citatelnost kodu a hlavne zjednodusi pripadne buduce zmeny, ked budes chciet napr. menit kde co a ako zobrazit.

Co by som ti este vytkol, kedze ide o open-source projekt, je indentacia, niekde som videl indentaciu normalne TABom (podla mna najuniverzalnejsie riesenie) ale niekde 8mimi, niekde 7mimi a niekde dokonca 2mi medzerami, ocenujem ze indentacia kodu je vcelku ok, ale nieje moc konzistentne. Ak chces pouzivat namiesto TABu trebars 8 medzier, pouzivaj 8 medzier, ale dodrzuj to v celom projekte. Odporucam nastavit tvoj editor tak, aby na indentaciu pouzival skutocny znak tabulatora, to vyhovuje kazdemu lebo kazdy si moze sam nastavit vyhovujucu sirku aku chce zobrazit.
A aspon v subore functions.php by som pridal pekne komentare k funkciam, ked ide o zverejneny open-source projekt a nie verziu vo vyvoji na domacm pocitaci, par funkcii si okomentoval pekne vratane parametrov, zvysok ale nic. A nakoniec, je zvlastne kombinovat slovencinu a anglictinu v komentoch, zvol si jazyk (verim ze EN) a daj si nato bacha (nemam na mysli nutne komentare koli licencii pre danu funkciu ale komentare co si pisal ty). A ja osobne som ukecanejsi, ja by som sem-tam pridal este nejaky koment navyse, tak kde nieje hned jasne, co sa robi.

EDIT: Sorry za kritiku ludi co nepouzivaju tpl engine, az teraz som si vsimol, ze admin rozhranie je komplet pomiesane php a html, no, v principe to funguje tak isto a ak sa v tom vyznas (asi hej ked si to napisal) a nikdy neplanujes robit ziadne zmeny v tom ako admin vyzera, tak mozno preco nie, ja by som sa ale zblaznil, keby som mal pisat nieco take (lebo otvorim kod a nevidim hned na prvy pohlad ako presne funguje koli roznym HTML znazkam pomedzi phpko). Keby si niekedy v buducnosti pouzival tpl engine aj v admine, trebars smarty, uvidel by si, okolko by boli jednoduchsie buduce zmeny vo funkcionalite pripadne designe (o ten tak nejde, ale o prehladnost logiky - php kodu)...

PS: Nic si z toho nerob, videl som aj velke a tzv. popularne CMS co nepouzivali vobec ziadne tpl enginy ani objekty a predsa ich ludia pouzivaju... len ich developeri asi maju zbytocne o par sedivych vlasov navyse.

PPS: Sorry ze som otravny hundros co napisal zbytocne dlhy clanok co neobsahuje mozno nic uzitocne, a ze kritizujem veci co niesu riesene zle (pretoze uz som videl kopec uplne priserne napisanych veci, tvoj projekt je oproti nim vynikajuco rieseny), len by to proste chcelo trosku vychytat (sprehladnenie, abstrakcia), aby natom mohli napr. v buducnosti pracovat aj viaceri pripadne pridavat vylepsenia, ked je to OSS, alebo aby si to mohli ti co chcu lahko customizovat, z uzivatelskeho hladiska je to samozrejme totalne jedno...
When God made me, he was just showing off!
Let us declare nature to be legitimate. All plants should be declared legal, and all animals for that matter. The notion of illegal plants and animals is obnoxious and ridiculous.—Terence McKenna
If you’re the type who doesn’t want to take the time to read the documentation, you’ll probably find that others won’t find the time to help you out when you have problems. RTFM.

Odpovedať na tému

Oprávnenia

Môžete sťahovať a prezerať priložené súbory Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra