|
20 Dec 2007 14:48
Caute ... No takze som sa rozhodol ze idem skusit zbuchat Sočku v php + mysql na temu E-kniznica ... o com by to malo byt : takze plany su nasledovne : Registracia uzivatelov , nasledne prihlasenie, vyhladanie knih v databaze ( do databazy budu nahrate knihy z nasej skolskej kniznice ), ked typek najde hladanu knihu zisti o nej fakty (zaner, autor,nazov,poznamku a to ci je : pozicana, zarezervovana alebo volna) ak je kniha volna uzivatel si ju moze poziciat. administratorovi pride sprava ze ten a ten uzivatel si pozical knihu, admin (cize aj spravca kniznice) ju pripravi , typek si knihu vyzdvihne , admin odciarkne ze je kniha pozicana a system si zaeviduje ze kniha je uz pozicana a stopuje dobu pozicania , ak prekroci dlzku napr 3 mesiace upozorni admina aj uzivatela mailom na tuto skutocnost....
Takze toto bola teoria co chcem idem sa do toho pustit cez vianocne prazdniny.. fakt je taky ze sa moc nerozumiem do toho, je to len plan ze ak sa podari tak bude ak nie tak nic nebude ....
ale chcel by som vas poprosit o pomoc ako riesit dane funkcie (ako riesit tabulky v databaze, ake funkcie pouzit a tak ) pripadne ak by ste nasli nieco zo svojich prac alebo nieco na internete z coho by som mohol cerpat.... budem velmi vdacny
vopred dakujem
20 Dec 2007 15:22
Celkom lahke, ale musis nad tym dlho sediet a doporucujem dlhsi cas vkuse(pretoze ak budes prerusovat, tak ti vypadne, co si chcel robit) a rob si urcite commenty, jednak pre kontrolu a jednak pre seba.
Ja by som zacal autentifikaciou a potom iba robil jadro(kniznicu).
Co sa tyka tabuliek asi by som zvolil:
tab USERS: id meno priezvisko email...
tab KNIHY: id nazov autor pozicanie...
A odtial by som selectoval. Najprv si urob rozvrh na papier, lebo ak tak neurobis, tak to je sudoku.
Good luck
Veselí ľudia sa dopúšťajú viacerých blaznovstiev ako smutný. Za to, ak sa ich dopustia smutní, sú oveľa väčšie.
21 Dec 2007 15:53
| xdom Napísal: |
Celkom lahke, ale musis nad tym dlho sediet a doporucujem dlhsi cas vkuse(pretoze ak budes prerusovat, tak ti vypadne, co si chcel robit) a rob si urcite commenty, jednak pre kontrolu a jednak pre seba.
Ja by som zacal autentifikaciou a potom iba robil jadro(kniznicu).
Co sa tyka tabuliek asi by som zvolil:
tab USERS: id meno priezvisko email...
tab KNIHY: id nazov autor pozicanie...
A odtial by som selectoval. Najprv si urob rozvrh na papier, lebo ak tak neurobis, tak to je sudoku.
Good luck |
Presne tak. Najskor setko na papier, pretoze potom dopadnes ako ja - 3 krat prerabany CMS (a este stale nedokonceny). Nejako som si zvykol kodit microsoftackym stylom - spaghetti style
Inak postup by mohol byt asi takyto
1) complet navrh
2) databazy
3) template system
4) funkcna cast
5) sessions
6) administracia
7) core (jadro) celeho systemu
8 ) omalovanky
vysvetlivky:
1) aby si sa neskor nezamotal a nemusel to prerabat
2) navrh a tvorba databazy
3) aby sa nemiesal kod s designom
4) to iste co hore, proste oddelenie funkcnej vrstvy od designovej
5) autorizacia a hlavne nech je kvalitna (ani nie tak bezpecna, ako dobre navrhnuta), od toho sa uz potom vsetko jednoduchsie odviija
6) mne sa lepsie robi od administracie, lebo ak by som robil od jadra systemu, tak by som tam musel tak ci tak doplnat administratorske fcie
7) samotne jadro (implementacia definovanych funkcii, templatu a administracie)
8 ) Graficka uprava (pozor nie template system! to je nieco ine), vychytanie bugov a posledne upravy.
21 Dec 2007 17:40
Cafte takze som rozpracoval asi ako by to malo byt ... mal ale par dodatoz co a ako mam riesit :
Struktura
Table USER - ID,NICK,MENO,PRIEZVYSKO,MAIL,HESLO,IDPOZKNIHY
Table KNIHA - ID,IDVSKOLE,AUTOR,NAZOV,VZDAVATEL,ZANER,STAV
IDVSKOLE - to je nejake evidencne cislo pod ktorym eviduje skola svoju knihu
STAV - tam by malo byt : pozicana, volana, rezervovana, zial ale neviem ako to spravit do toho ... ci vytvorit nejaku dalsiu tabulku na to alebo tak ... ze kedy ma co vypisovat podla coho to bude zistovat
DATE - neviem kde dat datum pozicanej knihy , aby mohlo odpocitavat tu dobu odkedy bola pozicana
Myslim ze tolko k DB asi viac tam netreba
----------------------------------------------------------------------------------------------
A co od toho v PHP chcem ... funkcie
Registracia : NICK,HESLO,MENO,PRIEZVISKO,MAIL
Vyhladavanie : NAZOV,ZANER,AUTOR
Prihlasenie : NICK,HESLO
ADMINISTRACIA : PRIDAT NOVU KNIHU,INFO O USEROCH,POZICANE KNIHY, DLZKA POZICANIA JEDNOTLIVYCH KNIH, STASTYSTIKY
Takto by to malo vyzerat ten prvy bod ???? ci som na nieco zabudol ??
21 Dec 2007 19:16
K DB to snad staci, akurat - pri useroch by som nezadaval aku knihu ma pozicanu, tabulka USERS je len pre prihlasovaciu cast, informacie, ze kto ma pozicanu knihu, by som daval ku kniham a to pridanim kolonky idziaka alebo nieco take a tam by sa z tabulky USERS pri pozicavani zkopirovalo ID prave do tab. KNIHA.
A co sa tyka PHP rozvrhu asi by som si rozvrhol aj subory, alebo aspon vetvy suborov a treba dost premysliet vsetko, pretoze sa zamotas.
| TommyHot Napísal: |
| Najskor setko na papier, pretoze potom dopadnes ako ja - 3 krat prerabany CMS (a este stale nedokonceny). Nejako som si zvykol kodit microsoftackym stylom - spaghetti style :Embarassed: |
Tak, tak. Aj ja som robil svoje "miniprojekty" spaghetti sposobom a nedopadlo to dobre - koniec koncov 98% som nikdy nedokoncil a asi ani nedokoncim Vacsinou som zacinal zlou stranou.
Veselí ľudia sa dopúšťajú viacerých blaznovstiev ako smutný. Za to, ak sa ich dopustia smutní, sú oveľa väčšie.
21 Dec 2007 23:13
k tej strukture, pouzil by som anglicke nazvy atributov a entitnych mnozin, pretoze mozno sa ti ta ten projekt vydari a budes ho chciet niekde vydat a ked to bude po slovensky tak tomu nebude nik rozumiet
ale bacha na tu tabulku user, mas tam atribut idpozknihy, to znamena ze kazdy user bude moc pozicat nanajvys jednu knihu (alebo sa dopustis nehoraznej redundancie) , ak to tak nechces tak bud namiesto toho atributu daj do tabulky KNIHA atribut v zmysle tenTipekCoToMaPozicane alebo sprav tabulku vypozicka kde budes viazat primarny kluc tabulky USER na primarny kluc tabulky KNIHA (to ti umozni aj relacie typu M:N)
a este idvskole a id - ak je idvskole jednoznacne pre kazdu knihu tak je imho zbytocne pouzivat dalsie id, mozes pouzit idvskole ako primarny kluc
22 Dec 2007 0:28
| Snowmannn Napísal: |
k tej strukture, pouzil by som anglicke nazvy atributov a entitnych mnozin, pretoze mozno sa ti ta ten projekt vydari a budes ho chciet niekde vydat a ked to bude po slovensky tak tomu nebude nik rozumiet
ale bacha na tu tabulku user, mas tam atribut idpozknihy, to znamena ze kazdy user bude moc pozicat nanajvys jednu knihu (alebo sa dopustis nehoraznej redundancie) , ak to tak nechces tak bud namiesto toho atributu daj do tabulky KNIHA atribut v zmysle tenTipekCoToMaPozicane alebo sprav tabulku vypozicka kde budes viazat primarny kluc tabulky USER na primarny kluc tabulky KNIHA (to ti umozni aj relacie typu M:N)
a este idvskole a id - ak je idvskole jednoznacne pre kazdu knihu tak je imho zbytocne pouzivat dalsie id, mozes pouzit idvskole ako primarny kluc |
Ak si ho tymto prispevkom nedomotal a neodplasil, tak ma SOC-ku vyhratu
22 Dec 2007 11:00
22 Dec 2007 11:48
22 Dec 2007 15:26
| SELECT u.name, u.id, k.*, p.kniha FROM users_table u, kniha_table k, pozicana_table p WHERE bla bla bla ORDER BY bla bla |
Cize vyselectuje:
1) name a id z tabulky users_table
2) vsetko z tabulky kniha_table
3) knihu z tabulky pozicana_table |
Dakujem, o tom som nevedel ani ja(teda nikdy som to ani nepotreboval), a stale som sa zdrziaval zapisovanim 4 riadkov, ked to mohlo byt v jednom.
A este si rozmysli, ze ako budes posielat upomienky, kto nevrati knihu.
04 Feb 2010 16:37
Presne tak. Najskor setko na papier, pretoze potom dopadnes ako ja - 3 krat prerabany CMS (a este stale nedokonceny). Nejako som si zvykol kodit microsoftackym stylom - spaghetti style
|
tiež mám stále na stole hŕbu papierov, zdrapov a poznámok a grafov ale v tomto prípade by som celkom odporúčal Erwin - šikovný vizuálny program napr. diagramu tried. vyučujú sa na ňom aj databázové systémy na FRI.
04 Feb 2010 23:29
| abhorrens Napísal: |
| tiež mám stále na stole hŕbu papierov, zdrapov a poznámok a grafov ale v tomto prípade by som celkom odporúčal Erwin - šikovný vizuálny program napr. diagramu tried. vyučujú sa na ňom aj databázové systémy na FRI. |
Ja som si oblubil MySQL Workbench.. Okrem diagramov priamo spolupracuje s databazou, takze to co vytvoris mozes hned zosynchronizovat a ma uplne prehladne GUI..
12 Feb 2010 16:01
Ja by som postupoval takto:
Model v powerdesigneri -> Fyzicky datovy model -> MySQL DB
z databazi -> ORM vrstva -> MetaModel -> GUI Generator.
V idealnom pripade nemusis kodit nic, akurat tak home page a menu.
TomyHot: Microsoft=Spaghetti style??? WTF?
12 Feb 2010 16:23
| Liero Napísal: |
| TomyHot: Microsoft=Spaghetti style??? WTF? |
Nevies o co ide, alebo sa pozastavujes nad tym ako vobec niekto takym stylom moze kodit?
16 Apr 2010 23:32
Ty vole ... po dlhsom case som zabludil a pospominal ako som robil socku socka davno spravena ... sice som nepostupil dalej ale uspech bolo ze som sa nieco naucil a fungovalo to ..
Oprávnenia
Môžete sťahovať a prezerať priložené súbory
Nemôžete odosielať nové témy do tohto fóra Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre Nemôžete hlasovať v tomto fóre Nemôžete prikladať k príspevkom súbory
|
|